Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В елховското село Лалково е построена църква за 5 месеца

Само за 5 месеца в елховското село Лалково е построена църква. Тя е изградена на мястото на старата църква и носи същото име "Възнесение Христово". Повечето жители на малкото село Лалково са били скептични, когато на Димитровден е обявено началото на градежа. Пред очите им обаче сградата расте с всеки изминал ден. Средствата за строителството осигурява Михаил Ангелов. Негови са и работниците, разказва инициаторът Мария Къкърова:

Жените от селото се организираха, приготвиха им храна. Носят им. Всяка вечер питам: "Яли ли сте? Как сте?". А те казват: "Ти не знаеш за какво става дума. Те се редуват да ни носят храна". Аз им казвам: "Вече ви вярват и разбраха, че ще става хубаво, всичко друго е преходно и минаваме, заминаваме, нас няма да ни има, обаче църквата ще я има. Дай Боже, да я има дълго.

Със завършването на строежа идва идеята в Лалково да бъде проведен следващият традиционен за региона пленер "Яница" и художниците в него, да помогнат за изографисването на храма. Художничката Ивелина Вълчанова вече е взела решение:

Богородица! Това рисувам постоянно. Най-любимият ми образ е. От Светия Синод имат изисквания за църкавата, разбира се. Сега, ако стане, с художниците, които на пленера ще дойдат - всеки да си хване някаква част..

Очакванията са, до следващото лято храмът "Възнесение Христово" да отвори врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!