Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аутсорсинг индустрията с над два милиарда оборот до три години

Снимка: БГНЕС

Износът на производство и услуги ще започне да носи по над два милиарда лева оборот до три години, заяви вицепремиерът Даниела Бобева. С т.нар. "аутсорсинг" са ангажирани 20 хиляди души, а до няколко години броят им се очаква да нарасне 4 пъти. Бобева обаче критикува бизнеса за липсата му на активност в тези инвестиции:

Намалихме праговете за това колко работни места да открият, за да може да се възползват от стимулите, които предоставя Законът за инвестициите. Вече при 25 разкрити работни места в районите с висока безработица биха могли фирмите да се възползват от двегодишно освобождаване от социални осигуровки. Изграждане на инфраструктура около самата индустриална зона, безплатно обучение и квалификация също, изключително щедър е Законът за инвестициите към онези, които инвестират в регионите с висока безработица и депресивни региони. Тоест, първо облекчихме процедурите и второ, свалихме таваните, за да може в тези региони, където имаме най-крещяща нужда от инвестиции да бъдат насочвани там. Тези облекчения облекчават в голяма степен аутсорсинга, защото те не правят големи инвестиции, а по-скоро разкриват много работни места, каза вицепремиерът Даниела Бобева на форум за износа на производство и услуги.

София е домакин на дискусия за развитието на аутсорсинг индустрията у нас, по-популярна като износ на производство. Акцент е партньорството между публичния и частния сектор.

Сред основните теми на форума са репутацията на страната ни като аутсорсинг дестинация, ролята на индустрията за привличане на чуждестранни инвеститори и за увеличаване на младежката заетост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!