Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският омбудсман Емили О’Райли започва разследване на експертните групи към ЕК

Снимка: ec.europa.eu

Европейският омбудсман Емили О’Райли започва разследване на различните експертни групи, които подпомагат Европейската комисия. Техният състав и дейност в последните години е обект на все повече съмнения, свързани с прозрачността и обективността.

Европейската комисия разчита на стотици постоянни и временни експертни групи, които подпомагат изготвянето на различни законодателни предложения и политически позиции. Изборът на участниците в тези групи периодично поставя въпроси за възможен конфликт на интереси и провокира съмнения, че те могат да се използват за лобизъм. През последните 3 години Европейската комисия предприе мерки за повече прозрачност, създаде и специален онлайн регистър на експертните групи, но около тях продължиха да възникват съмнения, които са и причината за започналото разследване на европейския омбудсман. То е по собствена инициатива и ще бъде съсредоточено върху състава и прозрачността. Омбудсман Емили О’Райли обясни, че е крайно важно тези експертни групи да бъдат балансирани и да работят възможно най-прозрачно.

За общата селскостопанска политика, за която отива повече от една трета от евробюджета, в момента се формират 14 консултативни групи - омбудсманът започва разследване и по техния състав с цел гарантиране на баланса на интереси.

Още при встъпването си в длъжност О’Райли обяви, че смята да инициира разследвания на системните проблеми в европейската администрация. Започналите днес проверки са първите от серия подобни, които ще последват в близките месеци, обявиха от пресслужбата на омбудсмана.

 
    .   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!