Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отпуска на Украйна първите 100 милиона евро финансова помощ

Европейският съюз ще отпусне на Украйна първия транш от 100 милиона евро от макрофинансовата помощ на стойност милиард и 600 милиона евро. Заместник-председателят на Европейската комисия Сиим Калас пристига в Киев, където ще разговаря с премиера Арсений Яценюк и с членове на правителството за подпомагането от страна на общността.

Междувременно по заповед на руския президент Владимир Путин подразделенията на въоръжените сили в граничещите с Украйна области се изтеглят, предаде ИТАР-ТАСС. От министерството на отбраната съобщават, че мотострелковите, танковите, артилерийските, инженерните и разузнавателните части са изпълнили ученията в съответствие с плана за бойна подготовка на полигоните в тези райони. 

От секретариата на ООН не потвърждават дали са получили обръщение от самопровъзгласилата се Луганска народна република с молба за признаване на суверенитет. По-рано от пресслужбата на сепаратистката власт бе съобщено, че такова обръщение е изпратено до генералния секрeтар на световната организация Бан Ки-мун. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик  отбеляза, че процедурата по признаване на държави и влизането им в ООН е ясно определена в устава на организацията.

Украинските сили възобновиха рано тази сутрин обстрела в източния украински град Славянск, съобщава представител на проруските активисти. По думите му из града се чуват мощни взривове. При артилерийска стрелба снощи частично са били разрушени жилищни домове в Семьоновка, а местна жителка е била ранена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!