Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

67 младежи от "Подкрепи една мечта" искат да продължат обучението си

Снимка: БГНЕС

67 от общо 235 младежи, включени тази година в инициативата на президента „Подкрепи една мечта“, са поискали да продължат образованието си във висше учебно заведение. Тези, които бъдат приети, ще получат еднократна финансова подкрепа от дарители. Тази вечер държавният глава посреща над 200 младежи на традиционния абитуриентски бал за деца в неравностойно положение. 

Целта на инициативата е да помогне на младежи, които завършват средното си образование и напускат домовете, отчете Диана Костадинова - секретар на президента по социални въпроси: 
От всички 235 от вас, 67 желаят да продължат своето образование във висше учебно заведение. 66 младежи желаят да започнат работа веднага след като напуснат институцията или услугата от резидентен тип. За останалите от вас, които желаят да започнат работа е предвидена субсидирана заетост и е осигурено финансирането.
Президентът Росен Плевнелиев се обърна към абитуриентите: 
От този момент нататък вие поемате кормилото на своя живот. Дали ще го направите пълноценен и интересен зависи от вас. България има нужда от активни млади хора. За трета поредна година, за тези от вас, които бъдат приети първи курс във висше учебно заведение, ще има еднократна финансова подкрепа, предоставена от дарителите.  
"Има много мечти, обаче се надявам да се сбъднат поне някой от тях. Най-голямата ми, да бъда нормален гражданин на Република България и да се справям, както всеки нормален човек с живота".  
Мечтата на 19-годишния Исус Рангелов, израснал в SOS-детски селища, да бъде нормален гражданин на страната и като всеки нормален човек да се справя с живота. В момента той се подготвя за кандидатстудентски изпити:
Целта ми е просто да завърша, защото ми е интересно и искам да продължа да се занимавам с география. А също така искам да се занимавам с деца и да бъда учител. Насочил съм се към Софийския университет засега, но ще подам документи в УНСС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!