Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова онкоболница се очаква да заработи в София преди края на 2015 година

ваксина ваксинация рак на маточната шийка
Снимка: БГНЕС

В София тази есен започва изграждането на болница за диагностика и комплексно лечение на онкологични заболявания. Новата болница, която се очаква да заработи в края на следващата година, ще бъде в общ комплекс с болница "Сити Клиник". Това каза управителят Илиян Григоров:

Ние стартираме проект за изграждане на комплексна онкологична болница в България, която под един покрив ще включва абсолютно всички аспекти на лечението и диагностиката на онкологичните заболявания. Болницата ще включва както лечение на солидни тумори, така и лечение на онкохематологични заболявания.

Предвижда се лечебното заведение да сключи договор с НЗОК и да привлече най-добрите специалисти от страната. Медицинският директор доцент доктор Иво Петров каза:

Докато в областта на сърдечно-съдовите заболявания смея да кажа, че в последните години България постигна много, всеки един от нас, в нашите семейства има, за съжаление, близък - пациент, който е пострадал от онкологично заболяване, което не е било хванато и лекувано навреме. За повече от 70% от пациентите с онкологични заболявания има шанс да бъдат излекувани.

Лекарите ще бъдат изпращани на обучение в Университетския онкологичен център "Андерсън" в Хюстън, САЩ, с който болницата е подписала договор за сътрудничество. В центъра годишно се лекуват десетки хиляди пациенти с онкологични заболявания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!