Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И АБВ искат задължително гласуване

Снимка: БГНЕС

Преди да бъде определена дата за предсрочни парламентарни избори, партиите трябва да постигнат национално съгласие по важни за страната въпроси като бюджетът за 2015 година, енергийната политика, изборния закон, смятат от АБВ.

Задължителното гласуване е необходимо като етапно решение, но трябва да става само с промени в Изборния кодекс. От АБВ смятат, че е необходима и конституционна поправка. Припомняйки събитията от 97 година, лидерът на АБВ Георги Първанов предложи в президентството партиите да се разберат за декларация за национално съгласие и да се обединят по важните за страната въпроси:

Ние предлагаме първата точка на националното съгласие да бъде по бюджетната политика, защото има твърде голяма вероятност, едни да направят бюджета, други да плащат сметката. Трябва да има консенсус по енергийната политика на България заради изключително тежкото състояние, в което се намира българската енергетика.

При президента партийните лидери трябва да се разберат и за промени в Изборния кодекс:

Можем да се върнем към идеята за сериозно застъпване на мажоритарния елемент в тези предстоящи парламентарни избори. Рязко свиване на субсидиите за партиите.

Провалът на управлението е причина за предстоящите предсрочни избори, а не резултатите от евровота и изхабяването на формулата за програмно управление, коментира Първанов и се обяви за бързи, но не и за прибързани избори:

При договорена бюджетна политика, при висока степен на съгласуване, дали датата ще бъде 20 октомври или 7 ноември, дата няма кой знае какво значение. В началото на септември, както някои го предлагат. Това е дата, извинете ме, изгодна само на технолозите. На майсторите на технологията Цветанов и Пеевски. Това няма да бъде равноправен предизборен процес.

На въпрос дали очаква оставки в БСП, Първанов отговори: Не знам, дали началникът на транспортния отдел няма да подаде оставка или някоя друга ключова фигура. Въпросът не е в оставките. Въпросът е в дълбоката, толкова необходима промяна. Идейна, организационна, по отношение на отварянето на Левицата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!