Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски потвърди: България е спряла работата си по проекта "Южен поток"

| обновено на 08.06.14 в 18:06
Снимка: БГНЕС

България е спряла работата си по проекта "Южен поток", потвърди премиерът Пламен Орешарски след среща със сенаторите от американския Конгрес Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. Българското участие в проекта "Южен поток" ще продължи само след като страната ни отстрани всички забележки на Брюксел.

Отчитайки, че България е зависима от един доставчик на природен газ и страната ни поставя приоритет на южния газов коридор, премиерът Пламен Орешарски съобщи, че българското участие в проекта "Южен поток" ще продължи само след като страната ни отстрани всички забележки на Европейската комисия:

Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел. И уточним начина на неговото изпълнение по-нататък. В момента има запитване от страна на ЕК. По повод на това запитване сме спрели по-нататъшната работа. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа.

Американските конгресмени очакват, че българското участие в "Южен поток" ще бъде координирано с Европейската комисия. Джон Маккейн заяви:

Разбираме, че има някои обезпокояващи въпроси, свързани с проекта "Южен поток", и бихме искали да видим колкото се може по-малко руско участие в проекта, но сме съгласни, че енергийната независимост е приоритет на всяка страна.

Конгресмените благодариха за българското военно участие в Афганистан и  Ирак. Казаха, че очакват търговското споразумение между САЩ и ЕС да засили икономическите отношения с България. Изразиха надежда, че Европа ще говори в един глас по руско-украинската криза и отправиха послание към Москва. Сенаторите заявиха, че продължават да са загрижени от агресията на Владимир Путин в Украйна и подхранването на напрежението в източната част на страната. Те обясниха, че изпращат послание към Путин, че териториални граници не могат да бъдат прекроявани с военни средства.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!