Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква извънредно КСНС на 17 юни

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно във вторник Консултативния съвет на национална сигурност.

Политическите лидери трябва да се разберат за дата за предсрочните избори, за избор на български еврокомисар, както и за неотложни за страната реформи.

С аргумента, че не може да приеме, че политическите лидери ще се замерват с дати за избори през медиите и без да коментира предложението на лидера на БСП Сергей Станишев, че вотът трябва да е в края на юли, президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква извънредно във вторник заседание на КСНС.

На него държавният глава очаква всеки от политическите лидери, участващи в заседанието, да предложи дата за избори и да се излезе с общо решение предсрочният вот да бъде насрочен така, че да е работещ не само за политическия елит, но и за гражданите.

В ситуация на политическа несигурност президентът иска партиите да се разберат във вторник и по други важни въпроси - за процедурата по избор на български еврокомисар, по проблеми като българското участие в проекта "Южен поток", както и за спрените евросредства по две оперативни програми, което, по думите на Плевнелиев, е катастрофа за България.

Спрените оперативни програми са на път да станат четири. Разбирам от ЕК, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени - ОП "Транспорт" и ОП "Конкурентоспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент.

На "Дондуков" 2 трябва да се постигне и съгласие по бюджета, както и по реформите в енергетиката, образованието и здравеопазването, които не търпят отлагане и по думите на президента не се интересуват от това кога ще има избори.

Прекалено рано е в момента да се раздават постове за служебно правителство, имаме много по-важни неща за вършене, каза президентът по въпроса за служебния кабинет.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!