Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ГЕРБ обмислят поне два сценария за Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник и за бъдещото си поведение на предсрочни избори. При първия партията ще ниска избори до 28 септември, точна дата за оставката на кабинета и референдум за задължително, мажоритарно и електронно гласуване. При втория безкомпромисно ще се гласува с БСП, които са готови за референдум за задължителен вот, но само в рамките на България, съобщава Труд.

Темата за писмения изпит по журналистика - "Професия трол" стъписа кандидат студентите в Софийския университет и бързо опразни аудиториите. Повечето не бяха чували какви са троловете и с какво се занимават. Изтеглените две резервни теми бяха "Летни вълнения" и "Осма божа заповед: Не кради", посочва в друга статия Труд.

Със заданието за конкурсния изпит от Алма матер продължиха серията политически теми, които се падат непрекъснато на последните изпитни сесии, посочва по темата Преса.

"Прада", "Хуго Бос" , "Адидас" и "Зара" са сред множеството западни марки, които плащат мизерни надници и потъпкват трудовите права на работниците си в Източна Европа. Това твърди доклад на неправителствената организация "Кампанията чисти дрехи", цитиран от вестник Гардиън. България, Румъния, Словакия, Молдова, Грузия и Турция са задният двор на евтината работна ръка на модните гиганти, пише Преса.

Гърция отмъква туристи с 30% по-евтини храни и напитки на плажа. Южната ни съседка наложи фиксирани цени край морето и се очаква да предизвика истинско нашествие от летовници. Причината за въвеждане на мярката беше оплакване на почиващи за космически цени в заведенията по плажовете, отбелязва Стандарт.

Солени глоби се предвиждат за търговците нарушители. Хиляда евро е санкцията за липсата на ценоразпис, 500 - за продажба на стоки с по-високи цени, обяснява 24 Часа.

С шест вместо с петвалентна ваксина ще се боцкат децата занапред. Това предвижда промяна в наредба на здравното министерство, която се прави в момента. Причината е, че на пазара няма традиционната петвалентна ваксина. На търга на ведомството не се е явила нито една компания заради производствени проблеми, посочва Стандарт.

Над 500 българи се нуждаят от кръв всеки ден, а страната ни е на едно от последните места в Европа по доброволно кръводаряване. В 62 държави кръвните продукти се набавят от доброволци, докато у нас кръводарителите са все още под 25%, пише Монитор.

Обучение на таксиметрови шофьори в оказване на първа помощ на пострадали в катастрофи и други инциденти започна Българският червен кръст. След завършването му те ще могат да реагират в ситуации, при които пострадалият има остри нарушения в дишането и кръвообращението, травми на главата и опорно-двигателния апарат или е изпаднал в шок, отбелязва Телеграф.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!