Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля - така е озаглавен материал на Файненшъл таймс за страната ни. Кабинетът беше на власт от едва година. Периодът се характеризираше с улични протести, обвинения в непочтени бизнес интереси и силни критики от Европейския съюз, коментира изданието. Кабинетът на Пламен Орешарски напоследък беше под натиск от Европейската комисия заради подкрепата си за строителството на газопровода "Южен поток". Предвид отсъствието на реалистични алтернативи много анализатори очакват проектът да продължи, щом напрежението около Украйна отслабне. Раздразнението на Европейската комисия от България, пък вероятно е една от причините тя да не иска да прости продължаващите административни грешки на страната, коментира вестникът.

Ситуацията в Ирак и възможното съюзяване на Запада с Иран за спиране на настъплението на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" продължава да е една от основните теми в западния печат.

Спорред Уолстрийт джърнъл Белият дом е убеден, че шиитският иракски премиер Нури ал-Малики не може да постигне мир със сунитското малцинство и да стабилизира политическата ситуация. Създаването на ново правителство може да ограничи подкрепата за "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Някои от американските съюзници предлагат в замяна на оттеглянето на Малики да разширят съдействието си за стабилизиране на Ирак. 

Шпигел пише, че ако не се установи сътрудничество с Техеран, Обама ще отстъпи на иранците инициативата за справяне с иракската криза. Ако към такова сътрудничество се подходи предпазливо, влиянието на иранската страна в региона може да бъде използвано. 

Ди Велт е на обратното мнение. Американските усилия да бъде спечелен Иран като партньор в борбата срещу джихадистите са голяма грешка. Защото в действителност режимът в Техеран играе централна роля за дестабилизирането на региона. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!