Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски за КТБ: Класическа схема за дестабилизация

Правителството ще търси допълнителни средства, за да помогне на засегнатите от наводненията

| обновено на 24.06.14 в 16:55
Снимка: БГНЕС


Премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че въпросът дали и кога правителството да подаде оставка трябва да бъде решен от партиите, които подкрепят кабинета. На среща с неправителствените организации, които традиционно разговарят с него, Орешарски каза:
Вие трябва да продължите да работите и да изпълните ангажиментите пред гражданското общество такива, каквито ги поехте в тежкото лято на миналата година.
Без парламентарна подкрепа не можете да направите нищо. В този аспект въпросите за оставки, предстоящи избори или каквито и съпъстващи от тях да произтичат, са въпроси към политическите партии, парламентарно представените политически партии.
   На реплика кажи си, Пламене, нека чуем нещата, нека да ги чуем в прав текст, Орешарски отговори:
Ами опитах се кажа всичко така, както изглежда. Задавали са ми и друг път такъв въпрос: "Ама защо не си кажеш?" Не знам точно какво да кажа. Ето, питайте ме.

Правителството ще търси допълнителни бюджетни средства в помощ на засегнатите от наводненията. Чакат се оценките на междуведомствената комисия, която описва щетите във Варна и Добрич, обяви премиерът:
Страхувам се, че няма да стигнат средствата, но ще търсим допълнително пренасочване на бюджетни средства, за да подпомогнем действително поне най-спешните ремонти, които се нуждаят от това. Останалите министри, които имат регионални аспекти в работата си, са призвани към същото - да търсят и вътрешни резерви, за да подпомагат хората и публичните институции, които са засегнати от това наводнение.
 
Премиерът за първи път коментира публично и ситуацията около Корпоративна търговска банка. Той гарантира, че с действията си държавата ще защити вложителите на банката. Той определи ситуацията на КТБ като класическа схема за дестабилизация.
 Всички бяхме свидетели на медийни атаки към тази банка, в резултат на което последва класическа клиентска паника, тегления на депозити, а това доведе до необходимостта банката да бъде поставена под особен надзор, тъй като ликвидните й средства в голяма степен бяха изтеглени.
 Според Орешарски задачата на квесторите, назначени в КТБ е да оценят активите и да преценят дали тя е декапитализирана или не, което ще трае седмица.
 Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана или не - предстои да се намери отговор на този въпрос от оценката на активите и съпоставката със задълженията.
 Премиерът лично  е участвал в разработения план в закъсалата финансова институция да влязат Фондът за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие. Преди това сегашните акционери имат още един,  неголям, по думите му, шанс.
 Трябва да се позова на закона, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят и ликвидни средства - нещо, в което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създаде напрежение и това доведе до изработването на плана, който ми беше представен.
 Ще се изпълни ли ангажиментът на 21-и юли следващия месец банката да отвори и да има достатъчно ликвидни средства? На въпрос на граждански организации дали планът на държавата не означава, че тя се сдобива с политическа партия и телевизия, премиерът обясни.
 Активите, които има в кредитния портфейл, за съжаление, не мога да ви кажа. Не само, че не знам, но и да знаех, мисля, че не бива да се разгласява на този етап какво има в кредитния портфейл. Ако евентуално там има някакви активи, може да се прави индиректна връзка, не вярвам обаче там да има такъв актив като политическа партия. Това в кръга на шегата го казвам накрая, каза Пламен Орешарски.

По повод проекта "Южен поток", Пламен Орешарски обясни, че се подготвят отговорите до Европейската комисия, част от които засягат сключените договори за проектиране и изпълнение на газопровода:
Внимателно ще отговорим. Първият търг, проведен през 2011-та година - за проектант. Вторият е копиран на първия като условия и е проведен в края на миналата година-началото на тази година. Ако са грешни, казвам - ако, защото това предстои да се дискутира с Европейската комисия, са сбъркани и двата. Не знам защо не се разбираме. И в парламента твърдяха, че не ме разбират, когато заявих, че аз като министър-председател нищо не съм подписвал, но това не е най-важното.
Подписаните споразумения на равнище компания "Южен поток"-България не пораждат никакви неустойки за нашата страна

Целия репортаж на Цветелина Стоянова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!