Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският бизнес се обяви в защита на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата бизнес асоциация във Великобритания предупреди, че успехът на националната икономика зависи от оставането на страната в Европейския съюз. Изявлението бе направено дни след като премиерът Дейвид Камерън не успя да блокира избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Еврокомисията.

Джон Кридлънд, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, посочва пред седмичника "Обзървър", че британското членство в ЕС създава работни места на Острова, стимулира икономическия растеж и конкурентоспособността на страната.
ЕС е най-големият ни пазар за износ и е жизненоважен за нашето икономическо бъдеще, посочва шефът на организацията, в която членуват най-големите британски компании. 
Повод за интервюто са опасенията, че управляващите консерватори ще заемат все по-антиевропейски позиции след избирането на Жан-Клод Юнкер. Новият шеф на Европейската комисия е смятан за привърженик на по-тесния политически съюз в Европа, докато британският министър-председател иска да предоговори мястото на Обединеното кралство в организацията и да организира референдум за излизане на страната от Съюза.
Пред "Обзървър" Джон Кридлънд отхвърля като несъстоятелни и тезите, че британската икономика може да бъде също толкова успешна извън ЕС, ако Лондон успее да договори някаква форма на асоциирано членство. Някои консерватори предлагат Великобритания да има същия статут като Швейцария, която участва само в общия европейски пазар.
Алтернативите на пълното европейско членство просто няма да сработят. Ние ще трябва да се съобразяваме с правилата на ЕС, без да можем да влияем върху тях, обяснява Джон Кридлънд.
Той добавя, че Конфедерацията на британската индустрия ще продължи да работи за това Обединеното кралство да остане част от един реформиран ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!