Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер призова за честни отношения със САЩ

Снимка: Дневник

Шпионският скандал в Германия ще бъде една от темите на разговорите на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и американският държавен секретар Джон Кери при срещата им в края на седмицата.

За ново начало, но изградено на честни партньорски взаимоотношения със САЩ след разразилия се шпионски скандал в Берлин, се обяви външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. През уикенда той ще се срещне с американския си колега Джон Кери в момент, когато отношенията между двете страни са в точка на замръзване, както написаха германските медии. Искаме да поставим нашето приятелство и партньорство на нови, но честни основи, лаконично заяви Щайнмайер в края на седмицата.

През уикенда изтичат 72-та часа, дадени от Германия на президента на ЦРУ в Берлин да напусне страната като адекватна дипломатическа мярка след разкритията, че двама служители от специалните служби на Германия - на външното и военното разузнаване, са били двойни агенти и са работили в полза на американците. Генералната прокуратура в Карлсруе разследва случая с къртицата от външното разузнаване, който е продължение на около две години е предал и продал на американците 218 секретни документа, включително по аферата с подслушването, за 25 хиляди евро. От военното министерство не отричат за къртица и в своите редици, но засега заявяват, че само се провежда предварително разследване срещу конкретен служител. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!