Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се правителството да актуализира държавния бюджет

Снимка: БГНЕС

Очаква се на днешното си заседание правителствотода актуализира държавния бюджет.

Призивите за актуализация от седмица насам идват от страна на опозицията и независими експерти, които предупредиха, че държавата ще трябва да увеличи разходите си на фона на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), чиито пасиви може би ще се компресират с държавни средства. Към банковата криза се добавят и финансовите проблеми на НЗОК, и съмненията за изпълнението на приходите в хазната.

При консултациите с партиите при президента беше постигнато съгласие да се увеличи бюджетният дефицит и таванът на държавния дълг, за да може, след като премиерът Пламен Орешарски подаде оставка, служебното правителство да е по-гъвкаво в условия на разпуснат парламент. Точните параметри на актуализацията все още са неизвестни публично.

Според европейските правила за финансова дисциплина държавите не бива да харчат повече от 3 на сто от БВП, а правителственият дълг не може да надвишава 60% от БВП. В противен случай следват глоби от Брюксел.

Кабинетът ще приеме и позиция за предстоящата по-късно през деня специална среща на лидерите на ЕС. Позицията на премиера Орешарски, поне до вчера, остана неясна за това кого ще предложи за български еврокомисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!