Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Света Марина митрополит Николай призова политиците да спазват 10-те Божи заповеди

| обновено на 17.07.14 в 14:01

Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина. 

Храмовият празник на митрополитската църква "Св. Марина" беше отбелязан с празнична архиерейска Света литургия, водена от Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с Плодивския митрополит Николай, митрополит Дамаскин от Йерусалимската църква, архиепископа на Драма - Павел, епископи и свещеници. 

Специално за празника, по молба на дядо Николай, в храма от снощи за поклонение са светите мощи на великомъченик Мина, донесени от Света гора-Атон. 

На днешния ден се отдава възхвала и на Йерусалимската чудотворна икона на св.Богородица, чието копие също от снощи с лития беше донесено от катедралния храма "Св.Богородица" в църквата "Св.Марина", в която постоянно се съхраняват и мощите на св. Марина, живяла в Антиохия Писидийска през ІІІ в. Богослужението събра в главния храм на Пловдивската епархия стотици пловдивчани от ранна утрин. 

Света Марина

Митрополит Йоаникий каза в своето слово, че изживяваме заедно неповторима духовна радост от празника, припомни,че богатството и славата са временни и риторично попита: Каква полза от телесно здраве, ако душата е в смут?

Пловдивският владика благослови миряните в храма, пожела  мир, здраве и душевно спсасение на благочестивия народ и скъпото ни Отечество, а в молитвите да просим милост за нашия народ, да няма беди, наводнения, бури, междуособици и размирие. 

Снимка

Митрополит Николай каза още, че нашите политици и управници трябва да се ръководят от законите на Библията и 10-те Божи заповеди, и не трябва да забравят, че вярата е последната крепост за народа, която ще го брани както от  външни, вредни за България интереси, така и от злощастия и беди. 

Светите мощи на св. Мина от Атон и копието на Йерусалимската чудотворна икона на св. Богородица ще останат  в църквата "Света Марина" за поклонение днес и утре . 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!