Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Воден апокалипсис връхлетя Южното Черноморие месец след потопа на север, е водещата тема за Телеграф. Излезлите от коритата си реки Ропотамо и Дяволска заляха всички подстъпи към Южното Черноморие; 70 хотела, заведения и къщи останаха под вода в Приморско, допълва изданието.

Пред 24 часа кметът на Приморско Димитър Германов заявява, че ще търси помощ от държавата за справяне с щетите от наводенията. По думите му има активизирани свлачища и затруднения в транспортните връзки.

Възстановено е електрозахранването на населените места  в Ловешко, където е имало аварии заради бурята, връхлетяла региона във вторник вечерта, отбелязва Новинар, като цитира Българското национално радио. В Ловеч са наводнени няколко сгради, но няма сериозни щети и пострадали хора.

Отварят тайните на Корпоративна търговска банка, пише на първа страница Труд. На 9-и юли Софийският районен съд е разрешл разкриване на банковата тайна за сметки в КТБ по искане на прокуратуата, която разследва подуправителя на Българската народна банка Цветан Гунев, уточнява вестникът. 

Обявените за липсващи кредитни досиета от Корпоративна търговска банка не са изчезнали, те се намират в Банката, съобщи Българското национално радио, като се позова на прокуратурата, пише Дума. От държавното обвинение уточняват, че кредитните досиета не са били попълнени по надлежния ред - липсвали някои задължителни данни за обезпечението на заемите.

Мандатоносителят БСП бламира правителството за едно от малкото консенсусни решения между политическите партии - за актуализация на държавния бюджет, коментира Сега. На извънредно заседание на три парламентарни комисии социалистите изненадващо обявиха, че са готови да подкрепят актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но не и другите промени, продиктувани главно от кризата с Корпоративна търговска банка.

ГЕРБ, от своя страна, обяви, че напуска парламента, ако управялващите не планират още 7 млрд. лв. разходи в държавния бюджет до края на годината, отбелязва Преса.

Най-вероятно от ГЕРБ ще обвържат актуализацията на бюджета с това дали да се спасят всички влогове в КТБ или само гарантираните, прогнозира Капитал Дейли.

Държавен фонд "Земеделие" развърза кесията, още в първия ден от встъпването в длъжност на новия шеф Атанас Добрев, пише Земя. Добрев е наредил да се изплатят на земеделските производители 6 млн. и 500 хил. лв., най- голямата част от които - по Програмата за развитие на селските райони.

Местата в Европейската комисия да се разпределят на квотен принцип - за това са се разбрали председателят на ПЕС Сергей Станишев и новият шеф на комисията от редиците на ЕНП Жан-Клод Юнкер, съобщава Монитор. Подкрепата на ПЕС за избора на Юнкер била предварително договорена. В замяна на нея Станишев се бил споразумял част от еврокомисарите да са от социалистическото семейство.

Остров Адата на р. Марица става първият частен остров в България, отбелязва Стандарт. Това се случи, след като наследниците на пловдивския банкер Константин Хаджикалчев спечелиха дългогодишен спор с държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!