Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Свалянето на самолета е престъпление от неописуем мащаб

| обновено на 19.07.14 в 09:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама нарече инцидента със самолета на малайзийските авиолинии "престъпление от неописуем мащаб" и заяви, че ще гарантира "истината да излезе наяве": Малайзийският самолет бе унищожен в небето на Европа, в него пътуваха хора от различни националности. Трябва да се проведе достоверно международно разследване, за да няма фалшифициране на доказателствата. Трябва да се осигури достъп на разследващите до мястото, за да може тежката задача по връщането на телата на загиналите на семействата им да се осъществи незабавно.

Барак Обама заяви още, че според доказателствата самолетът, изпълняващ от полет Амстердам-Куала Лумпур, е бил свален с ракета, изстреляна от контролината от проруските бунтовници зона в Източна Украйна. От руснаците зависи да спрат изпращането на тежко въоръжение на сепаратистите в Украйна, каза той.

Трагедията с малайзийския "Боинг" в Донецка област е станала поради ескалацията на конфликта, до която са довели действията на проруските бунтовници, а не поради решение на Киев. Това заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Така Псаки отхвърли мнението на Москва, че до инцидента е нямало да се стигне, ако Киев не беше продължил военната операция в югоизточната част на страната.

Украинският министър на  външните работи Павло Климкин обяви, че "черните кутии" на пътническия самолет се намират в Украйна.

Надявам се, че ще бъдат предадени на правителствената комисия, каза той в интервю за украинската "Обществена телевизия".

В състава на комисията, която ще  разследва обстоятелствата около катастрофата, са представители на Международната организация за гражданска  авиация, Холандия и Малайзия, както и експерти от Съединените щати, страната-производител на самолета. Свои експерти ще изпратят Великобритания, Франция и Германия.

Великобритания смята, че е все по-вероятно сепаратистите в Източна Украйна да са свалили самолета на малайзийските авиолинии, предаде "Ройтерс". Според говорител на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от ИТАР-ТАСС, доказателствата сочат, че сепаратистите са свалили пътническия самолет с ракета земя-въздух, изстреляна от град Торез, в Източна Украйна. Говорителят добави, че сред жертвите има и десетима британци.

Международната организация за гражданска авиация отрече да има правомощия да отваря или затваря въздушни коридори, както и да е отговорна за издаването на предупреждения за потенциални опасности като военни конфликти, предаде "Ройтерс". По-рано малайзийският министър на транспорта заяви, че организацията е затворила въздушен коридор над Източна Украйна.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!