Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатите от САЩ, Европа и Близкия изток призоваха за удължаване на примирието в Газа

| обновено на 26.07.14 в 16:51
Париж Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Външните министри на САЩ, Катар, Турция и Европа призоваха за трайно прекратяване на огъня в Газа след срещата си в Париж, посветена на конфликта.

Тази среща беше положителна, тя позволи да се излъчат общи ориентири за международните действия за прекратяване на конфликта в Газа. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс след разговора си с американския си колега Джон Кери и външните министри на Турция, Катар и няколко европейски страни, които се опитаха да търсят изход от кризата.

Ние всички настояваме да продължи хуманитарното прекратяване на огъня, което действа в момента. Всички искаме да се постигне трайно примирие, добави министърът. Той подчерта, че договореното трябва да удовлетворява както израелската, така и палестинската страна. От името на всички той изрази солидарността на международната общност с трагично пострадалото население от сраженията в Газа. 

Израел и Палестина нямаха свои представители на срещата. На нея е била подкрепена инициативата за посредничеството на Египет в преговорите за помирение, както уточни по-рано френското външно министерство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!