Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влекачи докараха "Коста Конкордия" в Генуа

Коста Конкордия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Круизният кораб "Коста Конкордия", който заседна във водата край италианския остров Джилио през 2012-та година, пристигна в Генуа, където ще бъде разглобен. 300-метровият лайнер бе изтеглен на буксир от два мощни влекача придружаван от флотилия от 15 плавателни съда с различно предназначение. Маневрите по акостирането ще продължат през целия ден и на заключителната им фаза ще присъства премиерът Матео Ренци. Те се извършват от 8 влекача, които въвеждат кораба на заден ход до кея,  където след няколко седмици ще започне разглобяването му. 

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия" след сблъсъка с подводна скала, когато загинаха 32-ма души, до извозването му до Генуа е уникална в световен мащаб и струва над 1 милиард евро. 

Продължава съдебният процес срещу капитана  на "Коста Конкордия" Франческо Скетино, обвинен в непредумишлено убийство на много хора, небрежност и изоставяне на кораба с близо 4000 души на борда. По предварителни изчисления, собственикът на лайнера "Коста Крочиере" ще трябва да изплати обезщетения на пътници и екипаж на обща стойност от над 100 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!