Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци може да строят втора кула на "Александерплац"

Снимка: Даниела Манолова

До един от символите на Берлин – телевизионната кула на "Александерплатц", до края на 2018 година трябва да се издигне още една кула, висока 150 метра. Ще я строят руски архитекти и строители.
От градската управа на берлинската община вече изразиха задоволство от направените авангардни строителни заявки от руска страна. Сградата ще се издига непосредствено до телевизионната кула. Заявка за подобно строителство на почти същото място има и от американски инвеститори, но при тях става дума за високо жилищно строителство. 
Руската кула е планирана върху 70 хиляди квадратни метра площ. Първите три етажа ще са на разположение на търговците, горните етажи – за офиси, хотели и дори за частни жилища. 
Заявените инвеститорски амбиции трябва да бъдат подкрепени с гласовете на общинарите – най-вече да получат зелена светлина от сената за градско благоустройство и архитектура. С изграждането на руската кула се слага край в обсъждането на вече неактуалния и останал извън времето план  -  събарянето на телевизионната кула като един от символите на ГДР и на околните сгради – без да се има предвид реакцията на собствениците и изграждането на цялостен модерен комплекс.
В началото на 2015-а се чака първият експертен доклад за руската кула в сърцето на Берлин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!