Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващи находки бяха обявени в края на археологическия сезон в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац
Разкритата внушителна стена е част от цитадела от класическия период. Тя защитава от север монументална постройка, известна от 1950 г. като двореца на последната царска династия на Древния Пафос. Античният град е бил столица на царство на острова до края на 4-и век пр. н. е. Той се намира на югозападното крайбрежие на Кипър, близо до мястото, където от морската пяна се е родила богинята на любовта Афродита. Археологическите разкопки от експедицията на Университета на Кипър са проведени близо до светилището на богинята в известния исторически район.

Откритата стена се простира в продължение на повече от 80 метра, достигайки на места до височина от метър и половина. На практика тя представлява цяло укрепление, добре проектиран образец на древна отбранителна архитектура, коментираха експертите от Службата по античността на Кипър. Комплексът се състои от три основни части, а образуващите си от пресичащите се стени помещения са използвани за домакински складове и търговски площи. В двореца са намерени два големи съда за съхранение на продукти, както и много фрагменти, части от местни и вносни съдове.

Интерес представлява разкритата антична водна инсталация, разположена на тераса. Тя се състои от дълбока каменна вана и дренажна система, изработена от фино нарязани камъни. 

Намерените на мястото на проучванията покривен материал и големи керемиди показват, че комплексът е включвал широки покрити пространства. Много от стените в него са покрити с мазилка.

Основната цел на проекта, който се осъществява в района на Древния Пафос от изследователския екип от Университета на Кипър от 2006 г., е да се разкрие и проучи центърът на античната столица в Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!