Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повечето неделни вестници коментират договора за 7 блок в АЕЦ Козлодуй, който беше публикуван от американската компания Уестингхаус.

Материалът по темата в Преса е със заглавие "Договорът с Уестингхаус е със заробващи условия". Изданието посочва, че по искане на американската страна, големи части от документа са скрити - 15 страници от общо 104 са напълно заличени, а в 33 липсват цели пасажи. Така няма данни за сроковете за изпълнение на проекта, не е ясна и "индикативната" цена на 7-ми блок.

В друг материал, Преса твърди, че заради подписването на договора с Уестингхаус, структури на БСП в страната настояват бившият енергиен министър Драгомир Стойнев да бъде изключен от партията.

"Деца на бивши величия в червените листи" пише 24 часа, като информира за вчерашната конференция на столичната организация на БСП, на която с тайно гласуване бяха подредени списъците с кандидат-депутати. В тях личат имената на дъщерята на Нора Ананиева и внукът на Георги Димитров.

Монитор пише за първите решения на служебното правителство. Под згалавие "Рокади в министерствата" вестникът съобщава за промени в третия ешелон на властта, където се освобождават досегашни членове на политическите кабинети. Изданието обръща внимание на факта, че вече не министър-председателят, а вицепремиерът по икономическата политика ще отговаря за електронното управление. В случая това е Екатерина Захариева. Другият вицепремиер Илияна Цанова предупреди, че ако до 2016г. България не е въвела електронните обществени поръчки, ЕК ще спре финансирането.

Труд информира, че двамата братовчеди, които се опитаха да измамят Българския спортен тотализатор, остават в ареста. Младежите, които са възпитаници на математическата гимназия във Варна, опитали да излъжат, че техният фиш е спечелил 5 млн. лева от 51-я тираж на 6 от 49. Единият пробил сървъра на тотализатора от домашния си компютър и нанесъл печелившите числа върху електронния фиш в системата.


Стандарт коментира начините, по които може да бъде заобиколена забраната, която Русия наложи на вноса на храни от ЕС, в това число и от България. Под заглавие "Родният домат стана сръбски", изданието цитира икономисти, според които износът на български плодове и зеленчуци за Русия ще започне да минава през Сърбия. За целта обаче, нашите търговци трябва да регистрират фирма в западната ни съседка, която да е с поне 50% сръбско участие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!