Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на Германия и Полша отбелязват 75 години от началото на Втората световна война

Вестерплате
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На историческия полуостров Вестерплате край Гданск, където на днешния ден преди 75 години започва Втората световна война с германското настъпление срещу Полша, президентите на Германия и Полша - Йоахим Гаук и Бронислав Коморовски - ще участват в обща възпоменателна церемония. Тя е продължение на започналите вчера възпоменания, посветени на паметта на жертвите и помирението между народите.

На Вестерплате е първата битка на нацистката армия във Втората световна война - 3500 войници от елитните части на Третия райх са изпратени срещу 182-ма полски войници, които удържат атаката в продължение на седмица.

Германският президент и полският му колега ще произнесат слова и ще се поклонят пред паметника на полските защитници на полуострова. По-късно се очаква заедно да присъстват на прожекция на един от филмите на великия кинорежисьор Анджей Вайда, посветен на войната.

Тази година Германия отбелязва две годишнини, свързани с нейно участие във войни през 20 век - 100-годишнина от началото  на Първата световна и 75 години от началото на най-кървавата в историята на човечеството - Втората световна война. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!