Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко страни от НАТО вероятно ще доставят оръжие на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция заяви, че няма да коментира информацията, според която на срещата на върха на НАТО е била постигната договореност за доставка на оръжие за Украйна.

Според представител на Елисейския дворец източникът на информацията не е официален и Париж няма намерение да прави каквито и да е коментари по въпроса.

Вчера украинският президентски съветник и лидер на партията "Блок на Петро Порошенко" Юрий Луценко заяви на страницата си във Фейсбук, че няколко страни от НАТО са се споразумели на срещата на върха в Ню Порт, да доставят оръжие на Украйна. Според него в договорката са участвали Съединените щати, Франция, Италия, Полша и Норвегия.

Тази информация вече беше опровергана от Вашингтон, Варшава и Осло.

Източник от Министерството на отбраната в Рим каза, че Италия обмисля възможност за доставяне на военно оборудване на Украйна, но не със смъртоносно предназначение и то само в тясна координация с партньорите от НАТО. 

Междувременно стана ясно, че в последните два дни Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е прехвърлила в Източна Украйна 59 специалисти с опит в наблюдаване режим на прекратяване на огъня. Мисията на ОССЕ в Украйна е разработила механизъм за проверка на предполагаеми нарушения. Очаква се механизмът да бъде "доразработен в сътрудничество с двете страни в конфликта" в течение на близките дни.

Обсъжда се възможността за предоставяне на безпилотни летателни апарати за наблюдение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!