Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хойт Брайън Ий: Русия използва различни средства, за да сплашва България

Снимка: Посолство на САЩ

Русия използва различни средства, за да сплашва България и други съседни страни на Украйна да приемат нейното поведение, смята заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий. В съвместно интервю за БНР и още 2 български медии той призова за продължаване на икономическите санкции срещу Москва.

Употребата на медии, дезинформация и пропаганда са част от усилията на Русия да търси подкрепа за действията си, потвърди американският дипломат, отговарящ за Централноевропейските страни към Бюрото по европейските въпроси в Държавния департамент:

Ясно е, че Русия използва най-различни средства, за да продължи действията си в Украйна и за да сплашва страни като България, заедно с други украински съседи, да приемат нейното поведение. Дали България и НАТО са готови да отговорят на това. Според мен отговорът категорично е да.

Хойт Браян Йи, който се срещна с българския премиер и с външния ни министър, призова ЕС и България да продължат санкциите:

Нужно е да сме решителни заедно с нашите европейски партньори и с България. Ако Русия не се откаже, не изтегли войските си и не спре действията си в Украйна, трябва да сме готови да засилим икономическите санкции. В противен случай цената, която ще платим, ще бъде много по-висока. Както добре знаете, бизнесът не инвестира в региони на нестабилност и несигурност.

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ не уточни, дали от България е поискано да се включи в коалицията срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия:

Няма да навлизам в подробности, защото президентът Обама ще направи изявление как САЩ смятат да отговорят на тази заплаха, но мога да кажа, че България и САЩ и останалите наши съюзници са наясно с опасността, която идва от ИДИЛ. Ние ще действаме заедно за да отвърнем, както подобава.

Цялото интервю очаквайте на 13 септември по „Хоризонт“ в предаването "Събота 150".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!