Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС осигури средства, работниците в "Напоителни системи" ще получат дължимите заплати

| обновено на 17.09.14 в 17:26
Служителите на "Напоителни системи" неколкократно излизаха на протест с искане да получат възнагражденията си
Снимка: БГНЕС
Дължимите заплати на работниците в "Напоителни системи" ще бъдат изплатени. Правителството осигури 4,5 милиона лева за заплати и осигуровки. Това съобщи земеделският министър Васил Грудев:

Колегите не бяха получавали възнагражденията си от май месец. С днешното решение да, то е краткосрочно, разбира се, то е само една част от брънката в развитие на казуса "Напоителни системи", но ние изпълняваме нашия ангажимент към служителите на "Напоителни системи" те да бъдат обезпечени с финансови средства за получаване на техните заплати. Благодаря на колегите, че въпреки че те не бяха получавали заплатите си, продължаваха да изпълняват абсолютно съвестно задълженията си и дори в тези тежки климатични условия.

Министърът заяви, че ще бъдат проверени разходите на "Напоителни системи" за предходните три години. Напоителни системи" искат  да получат 19 милиона лева за дейностите по отводняване за последните 4 години и са представили фактури, но финансовият министър Румен Порожанов коментира, че част от тях няма да се платят:

Фигурира например, 4,5 млн. безплатни поливка от преди 4 години. Безплатни поливки не се финансират от държавата по отношение на поддръжката на дигите и язовирите. Това е търговска дейност и тя не може да има претенции за финансиране от държавата. В тези 19 млн. се намират и три заема, много странно за мен, предоставени от Горските държавни предприятия на "Напоителни системи", като всеки един е около 2 млн. и общо близо 7 млн. лв. Ние заеми не покриваме.

Въпреки отпускането на пари за заплати, синдикатите не се отказват от насрочения за утре националния си протест в София. Пред "Хоризонт" синдикалисти коментираха, че докато не видят парите по сметките си, работниците няма да се успокоят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!