Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите по Кипърския въпрос навлизат в нов етап и се ускоряват

Снимка: Бранислава Бобанац

Преговорите по Кипърския въпрос навлизат в нов етап и се ускоряват, обяви новият специален съветник на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде след проведената днес среща на лидерите на двете кипърски общности.

В новия етап на преговорите между лидерите на двете кипърски общности е необходим конструктивен дебат, каза представителят на ООН Еспен Барт Ейде днес. В прочетеното от него съвместно изявление бе посочено, че двамата лидери са се съгласили, че главните преговарящи и техните екипи са завършили подаването на предложения по всички ключови въпроси. Те също така са признали голямото количество свършена работа за приключването на втората фаза на преговорите. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу са потвърдили днес и ангажимента си да водят преговорите, ориентирани към постигането на резултати и взаимни ползи за двете страни, с цел решаване на Кипърския въпрос възможно най-скоро.

Двамата лидери са се договорили да се пристъпи към следващата фаза на процеса и са дали указания на екипите си да влизат в интензивни преговори, за да се преодолее пропастта между двете страни по нерешените същностни въпроси. Самите лидери ще се срещат вече 2 пъти месечно, вместо един път, както досега.

В кратко изявление след срещата президентът Никос Анастасиадис подчерта, че със сигурност е необходимо двете страни да се ангажират в смислен диалог за промяна на сегашната ситуация. Той бе сдържан в оценките си, като заяви само, че иска да види какво ще е поведението в преговорите на лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Днешната среща на лидерите на двете общности в разделената от 40 години страна бе първата им от юли насам и първата с новия специален съветник на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде, който бе изпратен с много силен мандат за придвижване на преговорите. Срещата се проведе и непосредствено след двете символни визити на новия турски президент Реджеп Ердоган и министър-председателя Ахмет Давутоглу през този месец в окупираните територии, които бяха оценени като “провокация” от правителството в Никозия.

Следващата седмица усилията за решаване на Кипърския проблем продължават в Ню Йорк, със срещи с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!