Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В полунощ българско време ще приключи гласуването на референдума за независимост в Шотландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полунощ българско време ще приключи гласуването в провеждащия се днес референдум в Шотландия за независимост от Обединеното кралство. Строгите правила на Острова забраняват медиите да отразяват подробности за изборите докато не приключи гласуването. Въпреки това последната анкета, публикувана късно снощи, дава добра представа за настроенията на регистриралите се над 4 милиона шотландци, които днес решават съдбата на страната си. 

Институтът за проучване на общественото мнение "Ипсос мори" съобщи, че 53% ще пуснат бюлетина против отделянето на Шотландия, докато 47% ще се обявят за независимост. Анкетата показва, че привържениците на съюза с Лондон са увеличили преднината си от 4 на 6%.

Гласуването се провежда при изключително голяма избирателна активност, като 97% от електората в Шотландия се е регистрирал за референдума. Сред най-дейните са младите хора между 16 и 24 години. 90% от тях твърдят, че със сигурност ще пуснат бюлетина.

Един от най-известните шотландци, британският тенисист Анди Мъри, даде в последния момент рамо на кампанията за независимост. В ранните часове на днешния ден той пусна съобщение в Туитър, за да каже "да" на самостоятелна Шотландия. Акаунтът на Мъри се следи от близо три милиона души.

Не се очаква обаче неговото мнение да окаже съществено влияние върху намеренията на избирателите. В проучвания преди референдума 74% от шотландците заявиха, че ще гласуват, водени от практични съображения за това как напускането или оставането в Обединеното кралство ще се отрази на техния живот. Едва 19% твърдят, че ще гласуват в съответствие с националната си идентичност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!