Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландците гласуваха да останат в Обединеното кралство

| обновено на 19.09.14 в 10:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство. 55 процента от участвалите във вчерашния референдум казаха "не" на шотландската независимост. 10 процента по-малко - 45, се обявиха за отцепване. Вече няма никакво съмнение - шотландците се обявиха за оставане в Обединеното кралство.

Лидерът на кампанията за независимост Алекс Салмънд, който е първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия, призна поражение и призова своите привърженици да приемат резултатите от вота. Той обаче добави, че след референдума Обединеното кралство вече няма да бъде същото, тъй като голям брой хора са показали, че искат промяна.

Правителството в Лондон обеща, че ако Шотландия гласува да остане, на парламента в Единбург ще бъдат дадени още по-големи правомощия. Сега се очаква и другите страни в Обединеното кралство - Уелс, Северна Ирландия и дори Англия - да поискат по-голямо самоуправление. Без съмнение предстоят големи промени в политическия пейзаж на Обединеното кралство.

Избирателната активност е била изключително голяма. Близо 85 процента от имащите право на глас са пуснали бюлетини.

Решението на шотландците да запазят съюза с Лондон ще бъде посрещнато с огромно облекчение в останалата част на Обединеното кралство. Според проучванията на общественото мнение близо 80 процента от хората там не искат Шотландия да се отделя.

Вотът за оставане ще предотврати и безпокойство на финансовите пазари и рязко спадане в стойността на британския паунд.

Британският премиер Дейвид Камерън приветства резултатите от референдума за независимост на Шотландия:

Шотландия гласува за по-силен парламент, подкрепен от силата и сигурността на Обединеното кралство. Искам да поздравя кампанията против независимостта за това, че показа на хората, че наистина е по-добре нашите нации да са заедно. Искам също така да отдам дължимото уважение на кампанията за независимост и да кажа на всички онези, които гласуваха за отделяне следното: Чухме ви, имаме шанса, чудесната възможност да променим към по-добро начина, по който са управлявани хората във Великобритания. 

По-късно през деня се очаква и държавният глава, кралица Елизабет Втора, да коментира резултатите от референдума в писмено изявление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!