Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ има интерес към енергийните проекти на Кипър за осигуряване енергийна независимост на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Енергийните въпроси и по-специално възможното финансиране от Европейската инвестиционна банка на изграждането на завода за втечнен газ на острова са доминирали в разговорите на президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер с президента на Кипър Никос Анастасиадис днес, предаде Кипърската информационна агенция. Европейската инвестиционна банка е заинтересована да финансира дори изцяло проекта, тъй като това ще е инвестиция не само за Кипър, но и за целия Европейски съюз, за осигуряване на неговата енергийна независимост.

По време на посещението на Вернер Хойер в Никозия бяха подписани две споразумения, с които банката подкрепя кипърската икономика. Те са за предоставяне на гаранции в размер на 85 млн. евро на две кипърски банки за кредитиране на малки и средни предприятия. Най-големият трезор на острова - Банката на Кипър, получава 50 млн. евро, а Хеленик Банк – 35 млн. евро.

Кредитите ще допринесат за възстановяването и устойчивото развитие на икономиката, както и за увеличаване на заетостта специално сред младите хора. Те са насочени основно към подпомагане на малки и средни предприятия в промишлеността, услугите, туризма и инфраструктурата, които нямат алтернативни възможности за финансиране в условията на криза в Кипър, посочиха от Министерството на финансите на страната.

Посещението на президента на Европейската инвестиционна банка в Кипър е четвъртото в рамките на една година. Това показва големия интерес от нейна страна да подпомогне усилията за възстановяване на кипърската икономика и да даде финансови гаранции за това, казаха от екипа на Хойер.

Кипър е втората страна след Гърция, където се осъществява одобреният от Европейската инвестиционна банка нов финансов инструмент за търговско финансиране на местните компании, който им дава възможност да излязат на международните пазари. Това стана възможно, след като през ноември миналата година кипърското правителство и Европейската инвестиционна банка подписаха споразумение за две кредитни линии на обща стойност от 150 млн. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!