Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Митов обсъди с Павло Климкин транзитните доставки на руски газ

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Гарантирането на доставките на газ за България е изключително важно за страната ни. Това е заявил външният министър Даниел Митов при среща с украинския си колега Павло Климкин в рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Министър Даниел Митов е изразил притеснениe от евентуалните негативни последствия от конфликта в Украйна. На двустранна среща с украинския първи дипломат, той е повдигнал въпроса за енергийната сигурност на Източна Европа. Павло Климкин е отговорил, че няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Украинският министър е уточнил, че неговото правителство "не е настроено песимистично" по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима. 
Подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва, но няма гаранция, че ще се постигне договореност с Русия за деескалация на конфликта, допълнил Климкин в разговора си с Даниел Митов.
В Ню Йорк Митов е говорил и с малайзийския министър на външните работи Анифа Аман. Той го уверил, че Апелативният съд на Малайзия ще осигури справедлив и честен процес по обжалването на смъртните присъди за българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, обвинени за трафик на наркотици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!