Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският посланик възрази срещу възпоменание за Владо Черноземски

Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС

Френският посланик у нас възрази публично срещу отбелязването на 80 години от смъртта на Владо Черноземски от партия ВМРО.
В писмо до председателя на ВМРО и бъдещ депутат от Националния фронт Красимир Каракачанов посланикът на Франция Ксавие Лапер Дьо Кабан изразява несъгласието си с публикуван текст от партията на страницата с траурни обяви на вестник "Труд" от 9 октомври.
Във възпоменанието се отбелязва „героичната“ смърт на един български терорист, починал точно преди осемдесет години", пише посланикът относно Владо Черноземски. 
През 1934 г.деецът на Вътрешната македонска революционна организация извършва атентат в Марсилия срещу краля на Югославия Александър I Караджорджевич. От тогава е наричан "Терорист № 1 в Европа", но у нас партията на Каракачанов ежегодно почита Черноземски с панихида като герой, а делото му ВМРО възприема като подвиг за освобождението и обединението на българската нация.
Френският посланик в София обаче припомня, че "атентатът в Марсилия и последвалата стрелба довеждат и до смъртта на министъра на външните работи на Франция по онова време, Луи Барту, както и на много други лица, чиято единствена вина е била, че са отишли да присъстват на преминаването на кралския кортеж".
Почти век след случилото се, аз  не бих искал нито да осъждам, нито да героизирам миналото, отбелязва посланик Дьо Кабан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!