Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават консултациите между ГЕРБ и парламентарно представените политически партии

| обновено на 13.10.14 в 12:21
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание продължават разговорите между ГЕРБ и БСП, като част от първия кръг консултации за съставяне на коалиционно правителство със споделена отговорност и ясно разписани приоритети.

В преговарящия екип на ГЕРБ са Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а от страна на БСП - Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Преговорите започнаха точно в 10 часа, във видимо спокойно настроение.

ГЕРБ обяви предварително, че единствената партия, която отхвърля като партньор в управлението, е ДПС. По отношение на БСП от партията не допускат да управляват заедно, но ще търсят по-скоро подкрепата й по важни въпроси.

На разговорите екипът на ГЕРБ се очаква да постави позицията си по актуализация на бюджета за тази година и казуса с КТБ, както и дали правителството трябва да наеме чужди консултанти.

Екипът на БСП се събра преди разговорите за последни уточнения. Това, в което са категорични, е, че ще са твърдо опозиция и че ще се придържат към своите 12 червени линии в предизборната си програма.

Част от исканията на БСП, които ще се поставят, са: въвеждане на прогресивен данък и семейно подоходно облагане, по-силен ангажимент на държавата в здравеопазването, пенсионна реформа, според продължителността на живота, както и да не се увеличава цената на тока през следващите месеци.

Преговорите продължават и в момента.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!