Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди във Великобритания протестират за по-високи заплати

Протестните демонстрации, организирани от Конгреса на трейдюнионите, една от най-големите профсъюзни федерации в Обединеното кралство, се провеждат след седмица на стачни действия.

В понеделник медицински работници на Острова организираха трудово неподчинение срещу предложението на правителството да увеличи заплатите им само с 1%, което е под ръста на инфлацията. В сряда работа за един ден напуснаха и държавните служители.Днес походи с искане за по-високо заплащане се провеждат в Лондон, в най-големия шотландски град Глазгоу, както и в столицата на Северна Ирландия Белфаст.

Великобритания има нужда от повишаване на заплатите, посочва генералният секретар на Конгреса на трейдюнионите Франсес О’Грейди. Работещите, както в частния, така и в обществения сектор, не усещат ефекта от икономическото възстановяване и заплатите им реално са орязвани вече в продължение на няколко години.

От профсъюзната централа отбелязват, че средната заплата в Обединеното кралство реално е спаднала с 50 паунда от 2008 година насам, директорите на компании печелят около 175 пъти повече от обикновения работник, а пет милиона британци получават заплата, която не покрива разходите им за живот. Говорител на правителството обаче изтъкна, че в момента безработицата във Великобритания е най-ниската от началото на финансовата криза, но призна, че ефектите от рецесията все още се усещат от голяма част от населението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!