Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златоград с амбиции за гурме център

Снимка: zlatograd.bg

Златоград да стане столица на гурме туризма е амбицията на учени и представители на туристическия бранш. Това стана ясно след провелата се научна конференция, под мотото на родопската песен: „Яжте, пийте и добра дума думайте“. Доц. Христо Гиневски разказа повече за събитието: 

Интересни доклади бяха "Гурме-туризмът - това е лукса на местните традиции". Интересен беше доклада и на проф. Кафеджиев за млякото като хранителен продукт и акцентира на ония качествени страни на млечните продукти, които другаде ги няма, освен в нашия район. Докладът интересен беше и за касиса като ценен хранителен продукт. Моят доклад беше за развитието на овцевъдството в Средните Родопи и отражението му върху бита на хората.


За четвърта поредна година празникът на балканската скара събра в Стария град на Златоград майстори от четири държави - България, Гърция, Сърбия и Турция. 

Над 2 000 души събра скариадата в Златоград, които опитаха традиционните български кебапчета и кюфтета, гръцката риба на скара, сръбска плескавица и турския дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас и втори по рода си на Балканите, каза собственикът на чаршията Александър Митушев
Нашият формат е по-добър, защото пред всяка скара имаме танци и музика на съответните народи на живо. По този начин се стремим да обединим народите.
З да привлече туристи, бизнесът в Златоград възражда забравени родопски ястия и открива нови атракции в района. Една от тях е възстановената 200-годишна воденица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!