Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: 90% от предварителните намерения са факт

Снимка: БГНЕС

При предварителния отчет за работата на служебното правителство премиерът Георги Близнашки обясни, че 90 процента от предварителните намерения са факт. Премиерът коментира, че задача номер едно на парламента сега е актуализацията на бюджета. По думите му това, че депутатите започват работа със законопроекта за КТБ е въпрос на политическо предпочитане, но е убеден, че актуализацията е предпоставка за развръзка на казуса със закъсалата банка.

Може да се започне с отварянето на тези прочути файлове, тези прочути досиета. Може би така ще се отговори на обществените очаквания, но принципното решаване трябва да започне с актуализацията на бюджета, защото единствено по този начин могат да се осигурят необходимите финансови ресурси, за да могат да започнат разплащанията, да осигурим онзи достъп на вложителите, които имат гарантирани депозити. 

Чистка в администрацията няма, уволнените и сменени служители са 218:

В останалите случаи до 400, които се коментираха в някои медии, става дума за хора, които са напуснали доброволно или има размествания в администрацията. Не може и не трябва да се говори за чистка. Дадени са изрични указания в този смисъл да не се предприемат нови кадрови промени и рокади и да се получи един плавен преход на предаване на властта към следващото политическо правителство. 

След като сдаде поста, Близнашки се връща към преподавателската си кариера и продължава да чете лекции по конституционно право:

Не бих заминал посланик, каза той и разсея спекулациите, че ще гради кариера зад граница.

В оценката за политическата ситуация в страната Георги Близнашки констатира, че протестът е дал началния импулс за промените и желанията на хората за морална революция са в пълен ход. В отговор на въпрос дали отново би участвал  в протести срещу бъдещ кабинет, премиерът заяви: 

Да не се заричам, но не би ми се искало да има повече протести. Време е да навлезе в един нормален, устойчив ритъм на развитие. Доста хора продължават да са в главите си на улицата, тоест не можеш да протестираш през цялото време. Време е за конструктивно отношение към проблемите. 

Смяна на политическия модел в бъдеще си пожела служебният премиер с уговорката, че това не може да стане веднага и за година или две. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Премиерът Близнашки в ексклузивно интервю за Радио София и БНТ

Дни преди края на мандата на служебното правителство, премиерът проф. Георги Близнашки ще направи своята равносметка в ефира на двете обществени медии - БНР - Радио София и БНТ. Ексклузивното интервю ще бъде излъчено на живо днес /29 октомври/ от студиото..

публикувано на 29.10.14 в 10:04