Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Гърция и Египет се договориха за разширяване на стратегическото си партньорство

Снимка: Бранислава Бобанац

За разширяване на стратегическото партньорство между Кипър, Гърция и Египет в Източното Средиземноморие се договориха на среща днес в Никозия външните министри на трите страни. Те изпратиха и ясно послание към Турция да прекрати незаконните си сеизмични проучвания за газ в изключителната икономическа зона на Кипър. Тримата министри потвърдиха и ангажиментите на страните си в борбата срещу тероризма и "Ислямска държава".

Важен знак от срещата е отправеното ясно послание към Анкара да спазва международното право и да зачита суверенните права на Кипър. В съвместната декларация външните министри на Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция да прекрати всички незаконни сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона и континенталния шелф на Кипър и да не провежда подобни действия в бъдеще. В момента турският сеизмологичен кораб "Барбарос Хайредин паша", съпровождан от поддържащи и от военни кораби, продължава дейността си в територията на изключителната икономическа зона на Кипър.

Незаконните действия на Турция спрямо Кипър допълнително подкопават сигурността и стабилността в Близкия изток, която вече е изправена пред сериозни предизвикателства, посочи кипърският външен министър Йоанис Касулидис. Гръцкият заместник министър-председател и министър на външните работи Евангелос Венизелос подчерта, че откриването на залежи на въглеводороди в Средиземно море е допълнителен стимул за решаване на Кипърския въпрос в полза на двете кипърски общности. Венизелос потвърди също така, че в района има и засилено гръцко военноморско присъствие като част от международни мисии.

Тримата външни министри изразиха и своята дълбока загриженост по отношение на разпространението на тероризма в региона, посочвайки специално "Ислямска държава". Те потвърдиха участието си в усилията на международната общност за предотвратяване на потока чуждестранни бойци и финансиране на терористичната организация.

Кипър, Гърция и Египет укрепват контактите си в областта на енергетиката, сигурността и туризма и създават своеобразен регионален алианс. Механизмът на тристранни политически консултации може да послужи като модел за регионален диалог и сътрудничество, което допринася за укрепването на мира, стабилността и просперитета в източната част на Средиземно море, бе посочено в съвместната декларация след срещата. Като първа стъпка външните министри на Кипър, Гърция и Египет подписаха споразумение за сътрудничество в областта на туризма. 

Срещата днес бе подготвителна за тристранната среща на върха. Правителствените ръководители на Кипър, Гърция и Египет ще се съберат в Кайро на 8-и ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!