Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас се обяви за предсрочни парламентарни избори в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три месеца преди избора на президент на Гърция и в хода на преговорите за предсрочно излизане от споразумението за международна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд опозиционният лидер Алексис Ципрас се обяви за предсрочни парламентарни избори.

И днес ще продължат срещите на държавния глава Каролос Папуляс с лидерите на парламентарните партии в търсене на политическо споразумение по стратегически въпроси.

Държавният глава прикани опозицията да прояви политическа отговорност в тези кризисни за страната дни. Атина отново очаква тройката на кредиторите за оценка по прилагане на икономическите реформи. Политическата нестабилност в страната поставя на риск финансовата помощ от кредиторите.

Правителствената коалиция притежава неубедително мнозинство в парламента, а инвеститорите не рискуват при полтическата нестабилност. Социологическите проучвния също показват недоволството на гърците от правителството и обстановката е в очакване на извънредни парламентарни избори.

Днес на среща при президента е лидерът на партията ДИМАР, която напусна правителствената коалиция.

Алексис Ципрас, лидер на парламентарната опозиция, поиска намесата на президента за насрочване на извънредни избори и предупреди сегашното правителство,че важните за гърците закони ще се гласуват само след нов парламентарен вот.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!