Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Няма как бюджетният дефицит да бъде вкаран в рамките на 3%

Кабинетът прие актуализацията на Бюджет 2014

| обновено на 11.11.14 в 16:54
Снимка: БГНЕС
Дефицитът в бюджета за тази година да е 3,7 процента - това предвижда новата актуализация на бюджета, приета на първото заседание на новото правителство. Възможно е и догодина България за остане в процедура на свръхдефицит, допусна министърът на финансите Владислав Горанов. Държавата ще отпусне на Фонда за гарантиране на депозитите до 2 милиарда лева заем, но вноските на търговските банки няма да се повишават.

Министър Горанов обясни, че няма нито ден за губене за актуализацията на бюджета за тази година, което налага той спешно да бъде внесен в Народното събрание. Фактът, че новите сметки не са консултирани навреме с бизнес и синдикати той обясни с липсата на време това да се случи, но беше категоричен, че няма как бюджетният дефицит да бъде вкаран в рамките на 3%, както настояват бизнес и синдикати.  Министърът обясни, че държавният бюджет за тази година е планиран твърде оптимистично в приходната част и понастоящем неизпълнението е от 1,63 млрд., което е 1,3% от БВП. Най-голямото неизпълнение е от ДДС - 680 милиона лева, от акцизи - други 318 милиона лева. Близо 80 милиона лева по-малко ще се събере и от корпоративен данък. Актуализацията на НЗОК е направена за сметка на разходи на министерства през лятото, така че много министерства са били с орязани разходи, което на практика означава, че те не могат да функционират до края на годината. Горанов си дава сметка, че дефицитът и в новия му вариант ще надхвърли 3% и ще ни вкара в свръхдефицит и коментира:

Има натиск върху сегашното правителство да се вмести в трипроцентния дефицит. Това на практика означава натрупването на огромни просрочия към бизнеса и неразплащане за вече извършени плащания и прехвърлянето на този дефицит в следващата бюджетна година. Нямаме никаква вина за така грешно съставения бюджет, но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година. Затова осъзнаваме, че е възможно да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит. Ние ще обясним на нашите колеги в Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на трите процента.

Трескаво се работи и по бюджет 2015-а, но има вероятност и в него да се надхвърлят трите процента дефицит. Все още няма фискална цел, обясни финансовият министър и коментира.

Не сме заковали фискалната цел. Препоръчителната консолидация, която смятам за разумна, е някъде около половин процентен пункт. Това казва теорията. Дали ще направим по-големи усилия спрямо тези 3,7 на сто? Възможно е, но на следващата пресконференция - за Бюджет 2015, ще ви го разкажа.

С приетата днес актуализация на бюджета се решават и част от проблемите с КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете ще получи до 2 млрд. лева заем от държавата. Най-много допълнителни средства са гласувани днес за МВР – близо 125,7 млн. лева. МТСП, МЗ и МЗХ, Държавен фонд земеделие, правосъдното и МРРБ също ще получат още средства. Финансовият министър ясно мотивира необходимостта тези пари да бъдат дадени сега с факта, че в противен случай те ще останат като просрочени задължения за догодина. Със законови промени ще се приеме, че Фондът за гарантиране на влоговете ще получи до 2 милиарда заем от държавата и това е най-евтиният вариант. 

Аз като министър, ако прехвърля топката към Фонда и кажа: "Намерете си финансиране", рискувам в края на декември Управителният съвет на Фонда да не може да изплати гарантираните влогове.

Горанов не смята, че заради КТБ на търговските банки трябва да бъде повишена премията, която пълни Фонда:

Ако за привличания ресурс ние ги накараме да внасят повече рискови премии във Фонда, това предполага при запазване на печалбите им или да увеличат разходите по кредитите, за да получат същия резултат, или допълнително да ограничат кредитирането, което и без това не е на добро ниво.

Гаранционният фонд ще работи с повече от една банка. Решението за плащане ще се вземе от правителството, гласят други промени. Сметките на общините в КТБ са гарантирани, държавата ще ги плати. Стеснява се кръгът от хората, които ще получат пари от Гаранционния фонд, тъй като вложителите, които са били на преференциална лихва, се изключват от тази хипотеза, обясни Горанов.

Съществува реален риск хора, които са се ползвали с преференциални лихвени условия, да тълкуват, че намалената им лихва през лятото им дава основание към датата на отнемане на лиценза да се считат за редовно обезпечени и да претендират към Фонда, защото действащият законов текст е такъв. Затова ние в Закона казваме, че преценката по отношение на това кои лица имат право и дали те са ползвали преференциална лихва се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Промени в бюджета и в данъчните закони обсъжда правителството на първото си заседание

Актуализацията на Бюджет 2014 и промените в данъчните закони разглеждат министрите на първото си заседание. Въпреки че текстовете предварително трябваше да бъдат съгласувани със социалните партньори в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество,..

обновено на 11.11.14 в 12:53

Бизнесът иска да не се поема нов дълг от 2 млрд. лева, а синдикатите - ресурс за недофинансираните сектори

Без да се съобразят с мненията на работодателите и синдикатите, управляващите ще внесат актуализацията на бюджета за тази година   в парламента още днес. Въпреки че процедурата изисква текстовете да бъдат разгледани от съвета за тристранно..

публикувано на 11.11.14 в 15:30
Михаил Миков

БСП предлага в НС решение как да не се превишава бюджетният дефицит от 3%

БСП ще внесе в парламента законопроект, с който предлага решение да не се превишава бюджетният дефицит от 3 % при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете. Лидерът на партията Михаил Миков посочи откъде могат..

публикувано на 11.11.14 в 16:07

При извънредни обстоятелства ЕК може да прецени, че не е нужно да стартира процедура за свръхдефицит

Ако повишеният бюджетен дефицит се дължи на извънредни обстоятелства, които са извън контрола на държавата, Европейската комисия може да прецени, че не е нужно да стартира процедура за свръхдефицит. Това предвижда европейското законодателство,..

публикувано на 11.11.14 в 17:14