Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Рискуваме да загубим евросредства за десетки милиони лева

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пресметна риска от загуба на евросредства за тази година като по-лош и от най-лошите му прогнози. Дончев каза това на конференцията "Перспективи за растеж на българските общини", която се проведе в София.

Томислав Дончев отбеляза, че рискуваме да загубим не милиони или няколко десетки милиона лева, а много повече. Нещо, което досега не се е случвало. Кабинетът ще търси изход от критичното положение, защото еврофинансирането е 72 % от публичните инвестиции. 

До края на годината остават малко повече от 30 работни дни, и те, и почивните ще бъдат използвани за експедитивни мерки, за да може да бъде платено колкото може повече. Буквално тази седмица влизаме в преговори с ЕК, имаме няколко аргумента, няколко проекта, забавени заради тежки съдебни процедури. Трябва да отчетем факта, че в много общини имаше и бедствия през тази година, което допълнително забави проектите. Ще изтъкнем тези аргументи пред Комисията. Надяваме се на разбиране, което би намалило обема на загубата. За съжаление няма как за 30 работни дни да наваксаме цяла година. 

Акцент в 43-то НС ще бъдат проблемите на общините, подчерта председателят на парламента Цецка Цачева.

На първо място става дума за еврофондовете. Предвиждаме изцяло нов закон за мястото и ролята на органите, натоварили се с управлението и контрола на еврофондовете в цялостната система за контрол на публичните финанси в държавата. На второ място, законодателни промени в сферата на обществените поръчки и мерки за финансова децентрализация на местните власти. Имаме волята, имаме амбицията да бъдат въведени механизми за провеждане на собствена икономическа политика на общините.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова призова общините да не спират работа, за да се минимизира загубата на средства. Екоминистърът Ивелина Василева определи като първа задача в своята област размразяване на парите по програма "Околна среда" възможно най-скоро. Министърът на земеделието Десислава Танева предположи, че загубите за селските райони по т.нар."общински мерки" за тази година, при оптимистичен сценарий ще бъдат около 90 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!