Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на висш генерал от НАТО в България минава в дискретен режим при срещите с управляващите

На паметника на Незнайния воин се състоя церемония по посрещане на ген. Филип Брийдлав
Снимка: БГНЕС
Върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Филип Брийдлав няма да има съвместни публични изявления с българските власти по време на посещението си в София.

Американският генерал е в София още от вчера, но официалната му програма започна тази сутрин с церемония и полагане на венец пред паметника на Незнайния войн.

От Министерството на отбраната съобщиха за "Хоризонт", че по искане на генерала той няма да говори пред медиите нито след срещата с министъра на отбраната Николай Ненчев, нито след разговора с българския му колега - началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Така обществото няма да разбере детайли от разговорите, които върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО е провел с българското правителство на фона на напрежението с Русия заради военния конфликт в Украйна.

Само преди ден в Неапол генералът заяви, че споразумението за спиране на огъня между украинското правителство и сепаратистите е само на думи и насилието продължава ден след ден.

Официално няма съобщение дали генерал Брийдлав има срещи и с президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев или с новоизбрания премиер Бойко Борисов.

Единствената публична изява на военния ръководител на НАТО е лекция по покана на Атлантическия клуб в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!