Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите пласира държавни ценни книжа на стойност 35 млн. евро

| обновено на 25.11.14 в 12:20
Министерството на финансите пласира държавни ценни книжа на стойност 35 млн. евро. Фактически това е преотваряне на емисията от 7-годишни държавни ценни книжа, емитирана на 30-и април тази година. Падежът на емисията, която реално представлява поемане на дълг, е 12-и февруари 2021-ва година.

От страна на участниците в аукциона е отчетен висок интерес към емисията от държавни ценни книжа, като общият размер на подадените поръчки е за над 110 млн. евро. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 2,28%.

От БНБ допълват, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. По традиция най-голям интерес към емисията има от страна на банките, които са придобили почти половината от нея. Следват пенсионните фондове, застрахователните дружества и гаранционните фондове.

Държавните ценни книжа са най-лесният начин за набиране на паричен ресурс на вътрешния пазар. С актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде разгледана в бюджетната комисия, се предвижда поемане на нов дълг от 4,5 млрд. лева, като 3 млрд. лева ще бъдат поети чрез външен заем, а останалите - най-вероятно също чрез емисии на държавни ценни книжа у нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министерството на финансите емитира еврови 7-годишни ДЦК при добър инвеститорски интерес

Вчера Министерството на финансите на България преотвори за четвърти път емисия на седемгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, емитирани на 12-и февруари 2014-а година с падеж на 12-и февруари 2021-ва година. Резултатите от..

публикувано на 25.11.14 в 11:49