Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е заинтересована за съдбата на “Южен поток”

Решението газопроводът „Южен поток” да не се строи повече, обявено от руския президент Владимир Путин, намери широк отзвук в Италия. Една от основните причини за това е, че италианската страна е свързана с проектите за неговото реализиране.

Под различни заглавия като „Путин шамаросва Брюксел”, „Започва войната между ЕС и Русия”, медиите на Апенините подчертават важността на случилото се. Цитира се словото на руския президент и отнасящото се до българската страна с факта, че не се получава разрешение за транзитното преминаване на газопровода. Според наблюдатели заплахата на Путин да го прехвърли по друго трасе, ако Европа продължава да спъва реализацията, цели да накара ЕС да отхвърли същите тези спънки.

В строежа на „Южен поток” активно участва италианският инженерен концерн Saipem, който е част от енергийния холдинг Eni. Saipem отдавна работи по газопровода по три договора, последният, от които за 2 милиарда долара. Италианците са вече готови да започнат полагането на тръбите по дъното на Черно море, но докато липсва разрешение за транзитното преминаване през България, това не може да стане. 

Отчита се, че досега руснаците са били точни в плащанията си, но в случай, че проектът не се реализира, санкциите са много големи. След изказването на Путин акциите на Saipem на фондовата борса в Милано паднаха рязко и стремително се разпродават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!