Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова обеща прилагането на мерките за енергийна ефективност да започне от догодина

Снимка: Радио Шумен

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обеща екипът й да направи всичко възможно прилагането на мерките за енергийна ефективност да започне още през следващата година, но посочи, че за това е необходимо активното съдействие на общините. Тя призова кметовете да предадат информацията за панелните сгради на територията на общините, да започнат избирането на изпълнители за ремонтите им, а етажните собствености да регистрират сдружения:

Ще създадем отделен фонд, с който ще наберем ресурс от държавен бюджет, привлечен ресурс, ще добавим и европейското финансиране, с което разполагаме, и ако през 2015-а горе-долу планираме да започнем със 150-200 милиона от бюджета и знаете, имаме още около 340 милиона лева от оперативната програма. Това е значителен финансов ресурс, с който, вярвам, ще можем да разработим тази програма и тя да започне още от следващата година.

   
Лиляна Павлова е готова за дискусия в посока децентрализация на част от паметниците на културата, за да се осигури поддържането им:

Трябва да се обмисли темата с това, дали не е необходима децентрализация на част от паметниците на културата, националните обекти безспорно да трябва да се управляват от Министерството на културата, но тези, които са с местно значение, дали все пак да не бъдат предоставени на местните власти. Аз съм готова да подкрепя дебат в тази посока.

Регионалният министър информира за промяна от 2015-а година при разпределението на средствата за зимно почистване, която предвижда парите да се насочват с предимство към районите, в които има по-големи снеговалежи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!