Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и студенти в Гърция протестират по повод годишнината от убийството на младеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ученици и студенти  в Гърция отбелязват с демонстрации 6 години от убийството на 16-годишен младеж. Демонстрантите скандират и в подкрепа на обявил гладна стачка затворник.

Учениците и студентите протестират и срещу проблемите в образованието, както и в подкрепа на обявилия гладна стачка Никос Романос, който иска да му се позволи да посещава задължителните лекции в Техническия колеж в Атина. Романос излежава присъда за криминално престъпление и гладува вече 28 дни.
"Кураж до пълна победа" и "Ние сме с теб”скандират протестиращите.

Демонстранти в Патра запалиха огньове в центъра на града, полицията ги атакува със сълзотворен газ. Коктейли "Молотов” изчупиха витрините на магазини в Солун. Напрежението расте с всеки час.
Специалните части за борба с безредиците са разположени в студентските градове, както и в центъра на столицата. Има реална заплаха от улични боеве с полицията.

Междуврененно в парламента се води разгорещено обсъждане на бюджета. Депутат от "Сириза" обяви, че и той започва гладна стачка срещу икономическите мерки, заложени в проекта за финансите на страната. Стачката му е и в подкрепа на гладуващи вече две седмици сирийски имигранти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!