Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция разтърсена от масови протести. Очакват гласуването на бюджета

Гърция протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С протестни демонстрации и черни знамена синдикатите очакват гласуването на бюджета в гръцкия парламент. Протести има в цялата страна. Опозицията поиска оставка на правителството и пълна промяна на проекта за бюджета.

Депутат от опозицията втори ден е в гладна стачка срещу икономическите мерки.

Пред сградата на парламента в Атина вече се събраха няколко хиляди гърци, които отхвърлиха бюджета още преди гласуването му. Организираните от синдикатите протестни демонстрации с черни знамена започват също в Солун и на много места в страната. Синдикатите призовават гърците да протестират масово в цялата страна, докато тече речта на премиера в парламента.
Остра конфронтация с взаимни обвинения между управляващи и опозиция се  води вътре в парламента. Според министрите от кабинета на Андонис Самарас очаква се "растеж на гръцката икономика". Опозицията протестира срещу орязаните разходи за здравеопазване, заплати, пенсии и образование. Подкрепата на бюджета обаче ще даде възможност на правителството да приключи преговорите с кредиторите. Депутати от опозицията напуснаха залата и са сред протестиращите. Късно тази нощ народните представители ще гласуват поименно, а до тогава гърците ще протестират.
Очаква се бюджетът да бъде приет с гласовете на управляващата коалиция, която има слабо мнозинство в парламента, но достатъчно, за да подкрепи икономическата програма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!