Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: С приемането на Бюджет 2015 г. ще се запазят данъчните ставки

Снимка: БГНЕС

Запазване на данъчните ставки и минимално увеличение на доходите предвижда  Бюджет 2015 г. В парламента финансовият министър Владислав Горанов обеща по-висока събираемост на приходите и стриктен контрол на разходите, но призна, че през годината фискалният резерв може да претърпи временни колебания.

„Реалният нов дълг, който ще поемем, е 2 млрд. лева, а с останалите средства ще се рефинансират стари задължения“, обясни Горанов. По думите му, Бюджет 2015 е първата стъпка за изготвяне на стабилен и реалистичен бюджет.

Очаква се през 2015 г. нивото на безработицата слабо да се понижи - до 11, 7 процента.

Горанов посочи, че в актуализираната средносрочна програма към бюджета се предвижда повишаване на минималната работна заплата от началото на следващата година с 20 лв. до 360 лв., от средата на 2015 г. - с още 20 лв. и от 1 януари 2016 г. минималната работна заплата да се повиши до 420 лв., а от 1 януари 2017 г. - до 460 лв.

В пенсионната политика ще продължи да действа "швейцарското правило", а в социалната сфера приоритет остава защита на уязвимите социални групи, посочи финансовият министър.

Дебатите по първото четене на бюджета продължават.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!