Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд потвърди отстраняването на Цветан Гунев като подуправител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) потвърди отстраняването от длъжност на бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев заради аферата "КТБ". Магистратите приеха, че ако се върне на работа, Гунев може да въздейства на свидетели и да манипулира документи. Това е първа стъпка към окончателното му освобождаване от поста чрез гласуване в Народното събрание, защото законът казва, че ако едно изборно лице не може да изпълнява задълженията си в срок от шест месеца, което се нарича трайна невъзможност, то може да бъде заменено с друго, отново с гласуване.

Гунев е избран от предишното Народно събрание.

С окончателното му отстраняване щял да се посочи и виновника по случая КТБ, каза още Гунев, който не скри, че се чувства изкупителна жертва за аферата и предположи, че може да остане единствената смяна в управителния съвет на БНБ и единственият виновник за фалирането на КТБ. 

На въпрос кога е влошено състоянието на банката, преди или след поставянето на КТБ под специален надзор, Гунев каза, че не може да коментира този въпрос, защото е свързан с обвиненията срещу него. Той заяви, че не знае защо е неудобен, но че не е човек, който би влиял на хората или би ги манипулирал, както записа в определението си съдът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!