Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите настоя за отстраняване на нередностите при разпределението на делата

| обновено на 12.12.14 в 11:58
Снимка: БГНЕС

От Съюза на съдиите в България застават зад магистратите от Софийския градски и Софийския районен съд, които заявиха, че не желаят да стават мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда и поискаха оставките на председателя на Градския съд Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева. Най-голямата магистратска организация излезе с отворено писмо, адресирано до Висшия съдебен съвет. От организацията напомнят, че многократно са алармирали за кризата в администрирането на съдебната власт както съдебните кадровици, така и другите власти.

Настояваме Висшият съдебен съвет да отговори на обществените очаквания и да внесе яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние. В ситуацията на опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда, за да се защити честта и професионалното достойнство на почтените съдии, Висшият съдебен съвет трябва да даде аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за търсене на отговорност за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени, пише в отвореното писмо.

Според Съюза на съдиите в България, нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд са опасни за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние. От най-голямата магистратска организация призоваха незабавно да спре използването на компрометираната система Law Choice и да се намери оптимално временно решение за случайно разпределение на делата до въвеждане в експлоатация на програма, изработена прозрачно от компетентни и независими специалисти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ВСС ще заседава за случайното разпределение на делата след седмица

Висшият съдебен съвет ще изслуша следващата сряда ръководството на Софийския градски съд заради проблемите със сигурността на системата за случайно разпределение на делата. Междувременно 25 съдии от Софийския районен съд подкрепиха колегите си от..

публикувано на 11.12.14 в 16:37

Съдия Атанас Атанасов: Още през 2009-а година алармирахме за разпределението на делата

Считаме, че сегашният скандал не е единичен случай, а просто поредният, в който вниманието на обществеността е насочено в негативен аспект към дейността на СГС и показва наличието на системни проблеми, които не са решавани през годините.  Това..

публикувано на 11.12.14 в 09:25

Системата за случайно разпределение на делата не е защитена от манипулации

Системата за случайно разпределение на делата не е защитена от манипулации, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов . Той очаква по-ясна позиция от Висшия съдебен съвет по този проблем: И по-ясно признаване на фактите, че се установи за..

публикувано на 03.12.14 в 14:55